Camiel Eurlings legt per direct zijn functie als topman van KLM neer. Dat meldde de luchtvaartmaatschappij woensdag.

De termijn van Eurlings liep nog tot april volgend jaar, maar de raad van commissarissen van het bedrijf zag nu al geen heil in een verlenging van zijn dienstverband. Over de redenen daarvoor wilde een woordvoerder van KLM woensdagavond niets zeggen. Het bedrijf gaf in een persbericht aan dat het besluit om nu te vertrekken in onderling overleg tussen de voormalige minister en de raad van commissarissen is genomen.

Eurlings heeft nog geen anderhalf jaar de leiding van KLM in handen gehad. Hij wordt opgevolgd door Pieter Elbers, de huidige tweede man van het Nederlandse deel van luchtvaartcombinatie Air France-KLM.

‘Irritatie over onzichtbaarheid’

Vorige week wist de Telegraaf op basis van anonieme bronnen te melden dat over Eurlings irritatie was ontstaan bij het KLM-personeel. De topman zou te onzichtbaar zijn geweest in het conflict tussen Air France-KLM en piloten van Air France.

Een plan om in Europa meer budgetvluchten aan te bieden onder het merk Transavia stuitte op fel verzet van Air France-piloten. Een lange staking van de piloten veroorzaakte grote financiële schade voor het bedrijf.

Miljoenenverliezen

KLM'ers zouden zich zorgen maken dat de Nederlandse tak deels moet opdraaien voor de miljoenenverliezen die Air France-KLM heeft opgelopen door de pilotenstaking. Eurlings zou de Nederlandse belangen binnen de fusiemaatschappij niet genoeg hebben behartigd.

De topman hield zich tijdens het conflict naar eigen zeggen bewust op de achtergrond, om escalatie te voorkomen. “Een apart publiekelijk optreden had alleen maar olie op het vuur gegooid, in plaats van olie op de golven”, zei Eurlings tegen het Financieele Dagblad.

Weer een opvallende 'exit'

De raad van commissarissen van het bedrijf zou onder druk hebben gestaan om zowel Eurlings als de Franse topman Alexandre de Juniac te vervangen. Eurlings' vertrek is niet zijn eerste opvallende 'exit'. Na een sprankelende carrière in het CDA, bekroond met het ministerschap van Verkeer en Waterschap in het kabinet Balkenende IV, gold hij als 'kroonprins' voor het leiderschap van de partij. Maar tot ieders verrassing zei hij in 2010 de politiek vaarwel.

In juli 2011 trad Eurlings toe tot het bestuur van KLM. Op 1 juli 2013 volgde hij Peter Hartman op aan de stuurknuppel van het bedrijf. De 44-jarige Elbers startte zijn carrière in 1992 bij KLM, waar hij sinds in 2012 in het bestuur zit. Elbers is momenteel operationeel directeur van KLM.

Eurlings: KLM fantastisch bedrijf

Camiel Eurlings, die woensdagavond zijn functie als president-directeur van KLM neerlegde, kijkt naar eigen zeggen met een positief gevoel terug op zijn tijd als topman bij de luchtvaartmaatschappij. "KLM is en blijft een fantastisch bedrijf, waar ik met veel plezier en passie de afgelopen 4 jaar heb mogen werken. Ik wens de 35 duizend KLM'ers wereldwijd alle succes toe op weg naar de 100e verjaardag over 5 jaar", zei hij in een korte persverklaring.

Eurlings dacht recentelijk nog niet aan opstappen. In een interview met Quote, dat nog moest verschijnen en volgens het zakenblad vorige week donderdag plaatsvond, zei hij dat vertrekken geen optie is. "Ik ben pas net begonnen."

Weg gaan zou pas aan de orde zijn als zijn opdracht is vervuld, "en dat is KLM de komende vijf jaar vol in de aanvalsstand krijgen", zei Eurlings. Hij noemt zijn taak een 'pittige opdracht'. ,,Maar wel een waar 95 jaar van heritage op je schouders rust, en ik vind het prachtig."

Oops! We could not locate your form.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl